Het voortgaande verval van de  democratie in Grave

Zonder enige ironie heeft de LPG (met haar bijwagens VVD en Keerpunt) de Graafse kiezers laten weten dat de burgerraadpleging over de bestuurlijke toekomst van Grave op zijn vroegst pas in maart 2021 gehouden kan worden. Je wrijft je ogen drie keer uit, maar het staat er gewoon.
Dat de LPG met haar zoveelste uitstel zou komen, je kon erop wachten. Al twee jaar traineren de Graafse machthebbers elk voorstel om de inwoners van Grave over de gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk een stem te geven.
In november 2019 ondertekenden 1200 Gravenaren een petitie waarin werd gevraagd om een burgerraadpleging. De LPG en haar vrienden hadden er geen boodschap aan. Elk initiatief in de raad om -naar het voorbeeld van Mill- de burgers zich te laten uitspreken, werd naar de prullenbak verwezen. De LPG/VVD/Keerpunt-coalitie is een fort waarachter men zich verschanst met een ophaalbrug die nooit wordt neergelaten. 
Van belang was om een volksraadpleging vóór februari 2020 te houden. Daar lag de deadline om mee te kunnen doen aan de vorming van één gemeente Land van Cuijk. De LPG heeft met haar uitstelacties bereikt dat Grave tenminste tot 2026 volledig buitenspel staat. 
De opiniepeiling die de LPG c.s. over niet eerder dan over tien maanden wil houden kan meedingen naar de titel van meest bizarre volksraadpleging in decennia. Zij is van geen enkele waarde. De vraagstelling deugt -volgens deskundigen- niet, de opzet is potsierlijk en het is alles mosterd na de maaltijd. De Graafse burgers mogen zich in 2021 uitspreken over iets dat eventueel in 2026 kan plaatsvinden. Het opereren van de LPG is een masterclass ‘dom houden van burgers’.
Het motto van de LPG luidt “uw stem bepaalt of Grave zelfstandig blijft”. De werkelijkheid is dat u helemaal niets bepaalt. U wordt willens en wetens in het ootje genomen. U mag over tien maanden uw stem uitbrengen over iets wat al beslist is en tot 2026 onomkeerbaar is. Zo sla je de democratie aan diggelen en blijf je zelf comfortabel op het pluche zitten. 
Hans Satter; www.gravepolitiek.nl
 
 
 
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.