‘Zeg ja tegen CBA’

‘Zeg ja tegen CBA’. Onder dat motto organiseren de Graafs oppositiepartijen een informatieavond in ‘De Viersprong’ in Gassel.Terecht vragen deze partijen aandacht voor de actuele politieke realiteit waarbij een duurzame toekomst voor Grave op het spel staat. Cuijk heeft geen zin meer in Grave en vormt in 2022 één gemeente met Boxmeer en Sint Anthonis. Grave staat buitenspel, tenzij het snel alsnog aansluit.

In Grave kent het debat over de bestuurlijke toekomst van Grave een huiveringwekkende geschiedenis met als hoofdrolspelers de Lokale Partij Grave, het CDA en Keerpunt 2010.

De LPG

Onder aanvoering van de LPG wordt elke discussie over een fusiegemeente Land van Cuijk in de kiem gesmoord. Bijzonder is dat de partij nimmer een valide argument heeft kunnen gegeven voor haar op isolement gerichte beleid. De opvattingen van de partij drijven op gevaarlijke sentimenten die cirkelen rond eigenbelang en nostalgie en op miskenning van de politieke realiteit. De partij combineert haar desastreuze ideeën met een al even alarmerende zienswijze op de financiële situatie van Grave. 

Het CDA

Dat de LPG -die in de gemeenteraad geen meerderheid heeft- erin slaagt om het debat over de toekomst van Grave te frustreren dankt ze aan het CDA. Het motto van het CDA-verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was: “Samen sta je sterk!”. “Als geen andere partij heeft het CDA zich in de aanloop naar de verkiezingen hard gemaakt voor één gemeente Land van Cuijk”, zo was op te tekenen uit de mond van CDA-fractievoorzitter Alex van Megen. 

Echter, de ferme verkiezingsbelofte van het CDA bleek enkele weken na de verkiezingen al weggespoeld te zijn toen CDA-lijsttrekker Ben Peters een wethouderszetel kon bemachtigen. Daarvoor moesten Peters en Van Megen wel bij de LPG in bed kruipen en beloven dat zij zich achter het standpunt van de LPG zouden opstellen en vier jaar lang geen woord zouden bezigen over het onderwerp ‘één gemeente Land van Cuijk’: ‘zwijggeld voor een wethouders baantje’. Kun je politieke onbetrouwbaarheid en het bedonderen van kiezers beter samenvatten? 

Het verkiezingsmotto ‘Samen sta je sterk’ werd in een handomdraai vervangen door ‘Ieder voor zich, Peters eerst’ met een middelvinger naar de kiezers die terecht een steeds grotere afkeer van de politiek ontwikkelen.

Keerpunt 2010

Tot 2017 maakte Keerpunt 2010 zich hard voor een fusie van de gemeenten in het Land van Cuijk. Toen in een raadsvergadering definitief kleur moest worden bekend, stemde -tot verbijstering van de eigen fractie maar tot genoegen van de LPG- raadslid Litjens tegen een fusie. Hij legde daarmee een bom onder de partij en de fractie die enige tijd later explodeerde. Keerpunt viel uiteen, de fractie marginaliseerde. Geen unicum overigens, de kleurloze, braaf achter de coalitie sjokkende VVD plaatste zich door geruzie al eerder aan de zijlijn. Zo blijft een behoudende LPG heer en meester in de Graafs politiek

Geldverslindende rapporten plaatsten steevast grote vraagtekens bij de overlevingskansen van een zelfstandig Grave. Argumenten genoeg om het illusoire idee van een zelfstandig Grave te verlaten en om met de vijf gemeenten in het Land van Cuijk één nieuwe levensvatbare gemeente te vormen. De Lokale partij en haar onbetrouwbare trawanten hebben er geen boodschap aan. Liever schieten ze de toekomst van Grave aan flarden. 

 Hans Satter; www.gravepolitiek.nl
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.