Een lastig detailhandels-dilemma

Er speelt bij het gemeentebestuur van Grave een moeilijke aangelegenheid inzake het detailhandelsbeleid in Grave. Bureau STEC uit Arnhem heeft op verzoek van het gemeentebestuur een halfjaar geleden (in december 2020) een rapport uitgebracht, waarin met name de positie van de vier supermarkten in Grave uitvoerig wordt belicht, ofschoon detailhandelsbeleid natuurlijk veel meer omvat.
Met name de wethouders Anja Henisch en Theo Lemmen spelen hierin de hoofdrol.
Het is duidelijk een onaf rapport, maar waarschijnlijk stond de opdracht van de Gemeente ook niet meer toe. Rond deze tijd mag ook de gemeenteraad er zich over uitspreken en deed dat intussen ook uitgebreid. Toch bleef één punt volledig buiten beschouwing en dat werd eveneens door géén van de gemeenteraadsleden benoemd.
Het gaat hier om het woord ‘Action’. Het is al langer bekend dat deze 25 jaar oude en van oorsprong Nederlandse discount-winkelketel, met Europa-wijd 1800 vestigingen, waarvan  een groot deel nog steeds in Nederland, ook aast op een plekje in Grave.
Hoe je ook over de ‘Action’ denkt (en ik heb er zelf ook mijn bedenkingen bij), het is wel een gegeven. Action ziet in Grave een witte vlek, tussen haar reeds langer bestaande vestigingen in Wijchen, Cuijk, Uden en Oss. Er wordt daarbij gedacht aan een vestiging op het Wisseveld of aan de Stoofweg op het (binnenkort voormalig) hockeyterrein.
Ik vind het begrijpelijk dat de gemeente Grave veel oog heeft voor alle kleine detailhandel in het centrum van Grave en daarom géén Action op haar grondgebied wil hebben. In  meerderlei opzichten.
Maar het zou dan wel wenselijk én duidelijk zijn als de gemeenteraad dit zonder omhaal van woorden communiceert met al haar inwoners. De inwoners hebben daar recht op!
Louis Sparidans
 
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.