Ja, ik ken jou wel

‘Ja, ik ken jou wel’. Zo begon een ontmoeting op gepaste afstand, nadat ik tijdens een wandeling door het stadje iemand (althans symbolisch) tegen het lijf liep, die me vaag bekend voorkwam. Daardoor keek ik hem wat indringender aan. Het klopte. We stelden ons opnieuw aan elkaar voor en inderdaad, ik herinnerde me hem daarna meteen weer van een toevallige ontmoeting op een camping in Frankrijk, jaren geleden. Een gepast ‘sorry’ van mijn kant was op zijn plaats.
Jammer, dat ‘Bij Moeders’ vanwege de coronacrisis gesloten was, anders zouden we daar een kopje koffie hebben kunnen drinken. Hij was intussen, ofschoon veel jonger, ook gepensioneerd, maar nog volkomen fit. 
‘Ja’, zei hij, ‘ik lees je stukjes wel eens op Grave-politiek of op de Arena-site en ben het helemaal met je eens’. ‘Hoe bedoel je’ vroeg ik. ‘Nou, dat hele gedoe van de LPG, VVD en Keerpunt. Ze snappen er geen snars van, dat de gemeente een goed bestuur nodig heeft en met de financiën is het ook maar la-la. Eigenlijk moeten we dat hele zootje van die drie partijen maar in zijn eigen vet gaar laten smoren, met de burgemeester erbij’.
‘Maar dan wel zelfstandig blijven?’ keek ik hem indringend aan. ‘Ben je nou helemaal gek?’ reageerde hij. ‘Dat kon vroeger wel (hij woont al langer in Grave dan ik) maar dat kan al járen niet meer’. 
Ofschoon we destijds helemaal niet over de politiek in Grave hadden gesproken, bleek hij dat intussen heel gedetailleerd te volgen. Hij kende zelfs twee mensen van ‘dat hele clubje’ persoonlijk en kon er wel op ‘spugen’, zo voegde hij eraan toe. ‘De bevolking van Grave interesseert ze helemaal geen mallemoer. Ze zitten er alleen voor hun eigen heil en glorie’ zo besloot hij.
Daar moest ik het mee doen. Zo maar een willekeurige Graafse inwoner, die zijn hart uitstortte. Ik kan hem geen ongelijk geven. Met de LPG, VVD en Keerpunt 2010 gaat Grave een zekere rampspoed tegemoet, alleen hebben ze het zelf nog niet in de gaten.
Louis Sparidans
 
alle inhoud op www.gravepolitiek.nl valt onder © en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.